Cum lucram?
• Înțelegem contextul
În primă fază încercăm să înțelegem factorii care influențează securitatea alimentară, date ce sunt furnizate de către experți din domeniul agronomiei și care sunt, apoi, transformate în informații utile pentru beneficiarii din sectorul agroalimentar.
• Monitorizăm
Analiștii pe securitatea alimentară adună continuu date și dovezi cu privire la situația actuală din zonele de interes. Ei colectează date din diferite surse, inclusiv din centrele de cercetare, instituții publice, organizații internaționale și ONG-uri. În unele regiuni există rețele de monitoare pentru a raporta date locale, cum ar fi prețurile la cereale sau
la alimentele de bază. Periodic, membrii personalului nostru colaborează cu parteneri pe anchete de uz casnic, pentru a crea evaluări cu privire la producția vegetală pe zone de interes, având ca obiectiv identificarea vulnerabilităților de la nivelul piețelor agroalimentare.
• Analizăm și comunicăm datele
Avand ca punct de referință bazele de date și monitorizarea continuă a mediului vulnerabil, analiștii folosesc analiza de scenariu pentru a sublinia cauzele și efectele unei posibile insecurități alimentare, în scopul construirii de previziuni în anticiparea rezultatelor probabile(avertizări timpurii). Aceste scenarii stau la baza rapoartelor periodice(săptămânale și lunare), care au ca scop informarea beneficiarilor din sectorul agroalimentar.
• Clasificăm informațiile în funcție de gradul de insecuritate alimentară
Pentru a anticipa severitatea unei insecurității alimentare, SISA propune o strategie de clasificare a gradului de insecuritate alimentară pe zone și subramuri. Această scară cu cinci nivele este destinată pentru a ajuta beneficiarii să înțeleagă rapid o criză (sau o criză probabilă) și să ia măsuri urgente la timp.
Scara monitorizeaza 5 nivele : Vulnerabilitate, Amenințare, Criză, Alertă sau Insecuritate alimentară cronică -Foamete. Sub fiecare fază, există un ansamblu de statistici, cum ar fi nivelul de malnutriție sau mortalitate. Aceste interpretări de date asigură specificitate și definește formal fiecare fază. Descrierea exactă a fiecărei faze se gasește sub fiecare nivel.
• Sprijinim factorii de decizie
Fiind un sistem de avertizare timpurie, Agrointelligence SISA are ca scop furnizarea de analize de intelligence factorilor de decizie pentru a-i ghida în planurile lor de intervenție la nivel social. Împreună cu rapoartele periodice(săptămânale și lunare) și hărțile particularizate pe regiuni vulnerabile, analiștii în domeniu creează informări periodice pentru parteneri, precum și pentru mediul public/privat. Metodologia funcționează foarte bine în estimarea rezultatelor de securitate alimentară din cauza colectării de date în mod regulat. Cu datele disponibile, din fiecare lună, analiștii noștri îmbunătățesc ipotezele scenariilor. Atunci când ipotezele sunt puternice, incertitudinea scade, iar probabilitatea scenariului crește.