ACL
ACL – Asociația Cultivatorilor de Legume din Romania - este promotorul unor parteneriate locale de solidaritate între consumatorii din mediul urban și micii agricultori din mediul rural, de proximitate adepți ai agriculturii naturale.
ACL promovează parteneriatele de solidaritate între consumatorii din orașe și micii agricultori din satele din apropiere (pe o rază de cca 50 de km). Cu alte cuvinte, parteneriatele solidare între orășenii conștienți de diminuarea continuă a alternativelor de alimentație sănătoasă și țăranii care fac agricultură organică.
Sistemul ACL susține o formă de dezvoltare alternativă pentru gospodăriile de semi-subzistență din țară, care pot oferi produse de o calitate net superioară, în condițiile unui parteneriat mutual avantajos, orientat către o agricultură naturală, o plată echitabilă, copartajarea riscurilor și beneficiilor agriculturii calitative și relații de solidaritate între grupurile de consumatori urbani și micii producători de proximitate.
Asociatia avand ca arie de acoperire 12 Judete pe specific diferit,acoperind toata gama de produse, bazanduse pe dezvoltarea unei relatii directe intre consumatori si micii producatori ,care cultiva si produc, produse in mod traditional pentru ai asigura la domiciliu ,,COSUL SAPTAMANAL ‘‘necesar consumului unei familii. Acest demers are la baza protejarea micilor producatori(4,7 milioane la nivel de ROMANIA) , categorie vulnerabila in COEZIUNEA SOCIALA si DEZVOLTAREA DURABILA, asociatia avand menirea in domeniul agricol de a combate disparitia micilor tarani agricultori si a produselor lor traditionale si mestesugaresti .ASAT reprezintă un parteneriat între un producător şi un grup de consumatori, unde producătorul îşi împarte producţia.
Programul lansat sub denumirea “Dor de gust” este o iniţiativă a Asociaţiei Cultivatorilor de Legume din Romania.